10 super vecí prečo byť svadobným fotografom

Byť svadobným fotografom je skvelé. Pre niekoho. Sú fotografi, ktorí sa necítia na to byť svadobnými fotografmi, ale pre niekoho je fotenie svadieb zábava. Aj keď to možno nie je vždy med lízať, tu je pár dôvodov, prečo niektorí fotografi majú radi toto povolanie.


1. Zažijete úžasné chvíle
Svadby sú radostné chvíle a nie je nič krajšie ako fotiť ľudí v ich najšťastnejších životných okamihoch. Počas svadobného dňa zažijete poriadnu spŕšku emócií. Budete fotiť smiech, šťastie, radosť, očakávanie, vzrušenie a niekedy aj smútok a plač. Na svadbách nie je možnosť nudiť sa, väčšinou ani sa najesť. Neustále sa niečo deje a stále je čo fotiť. Spoznáte úžasných ľudí a  krásne miesta, ktorým nevesta a ženích vdýchnu nové emócie.

2. Svadobná fotografia rozvíja širokú škálu fotografických zručností
Chcel som o sebe tvrdiť, že som len svadobný fotograf, no svadobná fotografia v sebe zahŕňa mnoho štýlov. Mnoho času budete tráviť ako dokumentarista v prepojení so street fotografiou, aby ste sa následne prepli na portrétistu. Budete fotiť produktovú fotografiu a detaily, množstvo detailov a trochu zátiší. Musíte tiež vedieť fotiť krajinu a architektúru. Čo je veľmi dôležité je fotografovanie v rôznych svetelných podmienkach, ako napríklad fotenie na priamom slnku, v tieni, pri zapadajúcom slnku, v daždi, niekedy aj v snehu, pri umelom svetle, s bleskom, a nakoniec aj fotenie pri takmer žiadnom svetle. Dobrá správa je, že skončíte ako skvelý fotograf, ktorý je schopný prispôsobiť sa meniacim sa podmienkam, svetelným podmienkam a ľuďom.


3. Naučíte sa pracovať pod tlakom
Pri fotografovaní, budete musieť urobiť veľa rozhodnutí. Počas svadobného dňa sa musíte rozhodovať rýchlo a správne. Musíte byť neustále v pozore a pripravený kedykoľvek vybehnúť a niečo odfotiť. Samozrejme bez krytky na objektíve. Je potrebné byť takto pripravený fotiť aj 14 hodín vkuse. Zo začiatku sa to zdá namáhavé ale dá sa na to zvyknúť. Čoskoro sa stanete schopnými pracovať pod tlakom a budete istejší čo sa týka nastavenia fotoaparátu, správnej expozície a kompozície.

4. Rozprávanie príbehu
To, čo mám naozaj rád na svadobnej fotografii je rozprávanie príbehu fotografiami. Príbehy, alebo priebeh svadieb bývajú podobné, ale nikdy nie rovnaké. Je akoby bolo dopredu dané, kto bude v príbehu hlavnou postavou, aké postavy tam budú, aké scény, akcie, emócie. A samozrejme sa občas vyskytne aj nečakaná zápletka. To, čo vytvárajú svadobní fotografi nie sú len nafotené fotky. Je to príbeh. Príbeh v ktorom fotografie ticho vypovedajú to krásne, čo sa udialo dvom milujúcim sa ľuďom.


5. Zoznámite sa s úžasnými ľuďmi
Svadobná fotografia sa nedá robiť bez ľudí. Nie je to možné. To, že idete fotiť svadbu, znamená, že idete fotiť ľudí. S týmito ľuďmi strávite nejaký čas pred svadbou, počas dohadovania, alebo dolaďovania detailov priebehu svadobného dňa. Na svadbe budete v ich blízkosti celý, celučičký čas a po svadbe sa s nimi ešte stretnete pri odovzdávaní fotografií. Môže sa stať, že z vašich klientov sa stanú vaši priatelia a to je o dôvod naviac, prečo byť svadobným fotografom. Ale na svadbe sa nestretnete iba s nimi. Je tu veľký počet svadobných hostí, s ktorými tiež vytvárate vzťahy cez objektív. Niektorí z nich sa môžu stať vašimi ďalšími klientmi.

6. V sobotu chutná večera, v nedeľu koláčiky
Možno toto bude pre niekoho hlúposť, no patrí to k povolaniu svadobného fotografa. Takmer na každej svadbe, ktorú budete fotiť dostanete chutnú večeru. Áno je pravda, že časom vám to môže liezť hore krkom, ale dobré jedlo je veľkým pôžitkom. Navyše ako bonus dostanete výslužkovú krabicu plnú koláčov a tým pádom môžete na nedeľné popoludnie pozvať niekoho na návštevu a nemusíte piecť koláč vy. To je jednoducho skvelé, nie?


7. Budete kreatívni
Čítaním kníh sa zdokonaľujete v čítaní, fotením vo fotení a kreatívnou prácou v kreativite. A svadobná fotografia je aj o kreativite. Čím viac budete tvorivý, tým skôr sa odlíšite od iných svadobných fotografov. Niektorí fotografi fotia skvele, ale tým, že sa držia svojho zaužívaného štýlu, vkĺzajú do manierizmu a môžu sa v ňom nakoniec utopiť. Je dobré ak niekto fotí na vysokej technickej úrovni, ale myslím si, že nie všetky fotografie musia byť ostré a v zlatom reze. Hľadajte nové pohľady, nové prístupy, nové možnosti ako odfotiť a vypovedať príbeh svadobného dňa.

8. Ste sám sebe pánom
Nie je asi nič lepšie ako to, keď sa zobudíte v pondelok ráno a viete, že nemusíte ísť do práce. Nie je to tak? A toto je jedna z výhod svadobného fotografa. Pravda ak sa nevenuje ešte nejakej inej práci a fotenie svadieb máte iba ako bokovku. Každopádne je iba na vás, kedy si poviete, že idete upravovať fotografie. V podstate ich môžete upravovať ráno, poobede, alebo aj o druhej v noci. A keď sa vám v jeden deň nedá, nevadí, urobíte to zajtra.  Dôležité je len aby ste to stihli do dátumu odovzdania, na ktorom ste sa dohodli s novomanželmi.


9. Fotografujete ľudí v ich najkrajší deň
Svadba nie je jednodňová záležitosť. Plánuje sa niekoľko desiatok dní dopredu a do plánovania vkladajú nevesta zo ženíchom veľmi veľa úsilia. Nakoniec všetko musí byť dokonalé. Svadobné šaty a obleky, náušnice, náhrdelník, manžety, všetky možné doplnky sú starostlivo vybrané. Všetci sú najkrajší, akí len dokážu byť, nevesta je v ten deň najkrajšou ženou na svete a všetci sú z toho šťastní. Nemôžete si predstaviť fotiť šťastnejšiu modelku akou je nevesta v svadobný deň. Radosť je to, čo robí ľudí krásnymi. A je radosť  fotiť radostných ľudí.

10. Vytvárate hodnotnú prácu
Žijeme v neskutočne rýchlej dobe. Zabúdame na to, čo bolo včera a zajtra si nespomenieme na to, čo bolo dnes. Ale to, čo produkujú svadobní fotografi pre svojich klientov bude mať hodnotu aj o 50 rokov. Je to niečo, čo sa stane rodinným dedičstvom, čo možno bude odovzdávané z generácie na generáciu. Ako starčekovia a starenky si budú ľudia pozerať vaše (a ich samozrejme tiež) svadobné fotografie a spomínať. Vnúčatá sa budú chichotať na svojich starých rodičoch a ich svadobných fotkách. A to je niečo veľmi hodnotné.


Táto hodnota je stále viac a viac uznávaná a mnoho neviest si uvedomuje, že svadobný fotograf je zrejme tá najlepšia investícia akú mohli do svojej svadby vložiť. A to je pre svadobných fotografov dobré, nie?

Ak sa vám zdá, že v tomto zozname niečo chýba, kľudne mi napíšte. Alebo mi napíšte čo je podľa vás super na svadobnom fotení.


Čaute





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

O šuflíkoch

Prečo mám rád túto fotku #4

Prečo mám rád túto fotku #5