Ako si vybrať svadobného fotografa


Neviem ako, alebo podľa akých kritérií si svadobčania vyberajú svojho svadobného fotografa, ale mám pocit, že to kritérium je len jedno jediné. Žiaľ, žijeme v krajine, kde nezarábame toľko, koľko by sme chceli a asi ani toľko, koľko by sme aj mali.  A tak šetríme kde sa dá. Máme predstavy nádhernej výzdoby kostola, alebo sobášnej sály, ešte krajšie vyzdobené miesto kde sa bude konať hostina. Chceli by sme fotografa, kameramana, starejšieho, desať poschodovú tortu a 150 hostí. Nevestine šaty musia byť najkrajšie na svete. Samozrejme. To sú naše predstavy. Ale keď sa pozrieme na náš budget, dostaneme sa do reality a začíname škrtať. Škrtáme hostí, výzdoba nemusí byť taká prepychová, torta bude stačiť trojposchodová, a tak ďalej, až po fotografa.  Poznám to, pretože som toto pravidlo uplatnil aj na svojej svadbe. Naším cieľom bolo ušetriť čo najviac. A tak sme si na našu svadbu zavolali fotiť kamoša.  A tak kritérium na svadobného fotografa je jedno jediné a síce, cena za jeho služby.  

Podľa mňa by ale kritériá na výber svadobného fotografa mali byť úplne iné. Myslím si, že prvé kritérium pre výber svadobného fotografa by mali byť jeho fotografie a zvlášť svadobné fotografie. Každý máme vo svojom okolí fotografa. Brata, sestru, sesternicu, sesternicinho frajera, bratranca z 3 kolena, ktorý má zrkadlovku a na facebook pridá sem tam peknú fotografiu lienky, ktorú odfotil na prechádzke v lese počas venčenia psa. Áno, posudzovanie kvality fotografií je veľmi subjektívne, ale čo by som chcel povedať je, že je zásadný rozdiel fotiť prírodu, alebo priateľov na grilovačke ako fotiť svadbu. Môže sa totiž stať, že sesternicin frajer nebude mať dostatočnú techniku, skúsenosti a chuť fotiť vašu svadbu. A v konečnom dôsledku z toho vyjdete zle iba vy. Poznám veľa slovenských svadobných fotografov, ktorí fotia veľmi kvalitne a možno sú aj drahší (rozhodne drahší ako fotografi zo stránky mojej svadby, kde si môžete nájsť podivínov, ktorí vám svadbu nafotia aj zadarmo), ale dostanete veľmi kvalitné fotografie, na ktoré sa budete s radosťou pozerať do konca života. A to je rozhodne lepšie ako mať doma v svadobnom albume vytlačené fotografie, ktoré sa vám nepáčia, prípadne si ich ani nedáte vytlačiť. A radšej ich nikomu neukážete.


Druhým kritériom pre mňa by bolo to, ako sa svadobný fotograf správa počas fotografovania. Už som počul o fotografoch, ktorí počas fotenia skladajú svoje telá do všakovakých polôh. Niekedy to môže byť vtipné ale do sakrálneho priestoru to nepatrí. Tak isto ako líhanie si na zem či ukazovanie čiarky kňazovi. Sú svadobní fotografi, ktorí chodia fotiť svadby oblečení primerane, ale sú aj takí, ktorí fotia v tričku, aby sa cítili príjemne. O takých máte potom pocit, že si snáď zle poznačil akú akciu ide fotiť. Ale pokiaľ sa správa slušne, nejako to pretrpíte, ale čo s takým, ktorý vás štylizuje ešte aj počas obradu. Jedna moja nevesta mala s takým na svadbe jej známej skúsenosť.  A vedela, že také niečo nechce zažiť. Asi žiadna nevesta si neželá, aby ju svadobný fotograf prerušil počas prísahy, alebo nasádzania obrúčky, len preto, aby jej napravil kvet vo vlasoch, alebo závoj. To ako sa svadobný fotograf správa, ale nezistíte, ak ste jeho prácu nezažili, alebo ak vám ho niekto nebude odporúčať. Môžete ale svojho svadobného fotografa, upozorniť, ako by sa mal, prípadne nemal správať.

Pred nedávnom mi písal Lukáš, ktorého svadbu budem fotiť v októbri, aby som mu spravil cenovú ponuku a ja som mu okrem ceny dal aj svoju radu a síce, aby si nevyberal svadobného fotografa podľa ceny, ale podľa fotografií z predchádzajúcich svadieb. Okrem obrúčok, svadobných darov (ktoré sa časom pokazia, alebo zničia), a spomienok sú totiž svadobné fotografie to jediné čo vám zostane zo zrejme najkrajšieho dňa vášho života. Vyberajte preto správne.

PS: Nie je hlúpe dať fotografovi, ktorý pre vás zaznamenáva svadbu, menej ako dáte za  svadobné koláče?

Komentáre

  1. je to veľmi jednoduché:
    keď zaplatíte fotografa za sto euro, máte aj fotky za sto euro,
    keď zaplatíte fotografa za 3000 euro, máte aj fotky za 3000 euro a to isté sa týka aj tlače fotografií, preto nešetrite ani na tom. Percentuálny zisk je stále rovnaký, len kvalita je niekde inde. Ja tlačím na : www.slachta.gallery

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skoda ze neexistuje ziaden fotograf, ktory by robil prefektne fotky a zaroven lacno. Tak isto vyssia cena neznamena, ze fotky budu kvalitne.

    technika je viac menej ta ista, soft na upravu fotiek je viac menej ten isty, ale cloveka ktory ma tie fotky robit za jedno-dve 10 minutove stretnutia nespoznate a neviete odhadnut ako sa bude spravat. Cloveku ktoremu ide o vlastny zisk aj tak verit nemozete, lebo vsetko kvoli peniazom, ci uz kvoli aktualnym alebo z buducich odporucani. Ono jedna dve negativne recenzie nikomu neublizili, takze aj tak neviete povedat ci dany fotograf spravi robotu na 100% akurat na vasej svadbe, aj ked je drahsi a ma paradne fotky v prezentacie (s ktorymi mu mozno aj tak pomahal niekto iny)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj tak všetci fotia manželov v lese. To máte jedno.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

O šuflíkoch

Prečo mám rád túto fotku #4

Prečo mám rád túto fotku #5